Jet Verberne Uitvaarten

Ritueel Begeleider

Nieuws

overzicht:  volledig / samenvatting

IN TIJDEN VAN CORONA (2)

Geplaatst op 14 mei, 2020 om 2:45

MONDKAPJE

 

Ik draag regelmatig een mondkapje. Dat doe ik OM ANDEREN te beschermen. Stel ik heb Corona, dan kuch, niest en hoest ik in mijn eigen mondkapje en vliegen MIJN spetters niet bij ANDEREN in het gezicht. Ik draag een mondkapje tijdens situaties die ik als risicovol zie, dus op het moment dat er grotere kans bestaat dat een ANDER te dicht bij mij komt. Ik probeer me zelf namelijk, ook op momenten waarop ik een mondkapje draag, zo goed mogelijk aan de anderhalve-meter-afstand-regel te houden. Dat staat boven alles.

Ik adem in mijn eigen mondkapje dus vind ik dat ik het vaker op een dag gebruiken. Omdat ik er vanuit ga dat niemand achter mijn oren niest, kan ik de elastiekjes van het mondkapje rustig meerdere malen per dag vastpakken om het kapje op en af te zetten. Uiteraard zorg ik ervoor dat ik altijd dezelfde kant naar binnen draag en de buitenkant niet aanraak. Als je mondkapjes met kleur draagt zie je heel goed wat binnen of buitenkant is.

Ik draag het mondkapje omdat ik de discussie of mondkapjes wel of niet helpen tegen Corona zo onzinnig vind. Iedereen die even nuchter nadenkt begrijpt toch wel dat het mondkapje altijd méér tegenhoudt dan niets. En dat je dus door het dragen van het mondkapje niet 100% veilig bent maar wel iets veiliger EN VOORAL DAT JE ANDEREN BESCHERMT. ALS IEDEREEN DIT ZOU DOEN DAN BESCHERMEN WE ELKAAR.

Door het dragen van een mondkapje tijdens omstandigheden die meer risico met zich meebrengen en samen met het goed opvolgen van de anderhalve-meter-regel maken we de wereld veiliger voor iedereen, en dus ook voor jezelf.

 

IN TIJDEN VAN CORONA (1)

Geplaatst op 20 april, 2020 om 6:05


Om een uitvaart in Coronatijd te beschrijven moet ik eerste even vertellen hoe het vóór die tijd werd geregeld. Er kwam een telefoontje binnen van een nabestaande die vertelde dat er iemand overleden was. Of dat telefoontje nu overdag of ’s nachts kwam, zo snel mogelijk probeerde ik naar de mensen toe te gaan. Nabestaanden hebben meteen al vragen en bepaalde keuzes brengen bepaalde consequenties met zich mee. Het eerste contact dus, oog in oog, maar ook waar nodig troostend, een arm om iemands schouder, de geruststelling dat je ze helpt de komende dagen met alles wat gebeuren moet. Vaak een verzorging, samen met de familie. Dit alles kan zo veel betekenen.

 

 

Nadat hun dierbare is verzorgd en is opgebaard richten we onze aandacht op zaken die gereserveerd dienen te worden: rouwbezoeken, kerk, begraafplaats, crematorium of andere locatie voor ceremonie en/of samenzijn achteraf. Drukwerk, zoals rouwbrief, advertentie en prentje. Keuze voor kist en bloemen. Iedere dag naar de nabestaanden, soms meerdere keren per dag, om ze zo, stukje voor stukje, te begeleiden. Niet te veel tegelijk want dan maken ze misschien keuzes waar niet goed over is nagedacht of waar ze later spijt van krijgen. Alle opties benoemen, nabestaanden kiezen. Hand in hand bewandelen we het pad tot aan de dag van uitvaart.

 

 

‘Hand in hand’… Want dát is het mooie van dit vak. Écht hand in hand. Het voelt vaak of je deze dagen tussen overlijden en de dag van uitvaart onderdeel bent van het gezin, de familie van de nabestaanden. Je troost, luistert en omarmt. En ondertussen regel je alles wat er te regelen valt, en dat is heel veel werk ook achter de schermen. Om zo de nabestaanden te ontzorgen. Je hoort er éven bij. Een heel intiem gevoel. Mensen houden zich even aan je vast. En wij houden de mensen vast. Op de dag van uitvaart, nadat het afscheid of het samenzijn heeft plaatsgevonden: bijna altijd omarmingen, knuffels en kussen. In de periode daarna nog vaak een keer koffie en samen terugkijken. Soms connecties voor het leven.

 

 

En dan komt Corona. In een mum van tijd verandert alles. Als ik de complete uitvaart regel van a tot z kom ik nog bij de mensen, maar wel met handschoenen aan en mondkapje op. Als ik word ingezet als spreker dan moet ik me aan de regels van de opdrachtgever houden, vaak een van de grote verzekeringsmaatschappijen. Hun beleid: niet naar de mensen toe. Dat betekent dat je de mensen alleen ziet via beeldbellen, Whatsapp, Skype of een ander modern programma. Op de dag van uitvaart zijn er allerlei regels: niet meer dan 30 mensen in een aula, maar weet u, soms zitten er maar 3 nabestaanden!

 

Die mag je niet troosten of aanraken. Mijn mondkapje gaat even naar beneden als ik op veilige afstand ben zodat ze mijn gezicht even in het ‘echt’ kunnen zien, en later alleen als ik achter het spreekgestoelte sta.

 

Je spreekt tegen de mensen in de aula en soms tegen de camera omdat je weet dat via life streaming mensen vanaf andere plaatsen meekijken. Afhankelijk van het crematorium waar je bent staan stoelen ooit letterlijk 1,5 meter uit elkaar. Mensen die dan samen als gezin in één auto zijn gekomen, worden dan verplicht om tóch 1,5 meter uit elkaar te zitten. Zelfs als gezin elkaar vasthouden en troosten kan dan niet. Soms lijkt het of je in een spiegel kijkt en zie je alleen maar gezichten met mondkapjes voor... Afgelopen week een zoon die niet bij de laatste momenten bij zijn vader mocht komen omdat zoon hoestte. Ook zijn moeder en zus mocht hij dus niet bezoeken om gezamenlijk de uitvaart te regelen. Alles ging via beeldbellen en op het afscheid in de aula werd een filmpje gedraaid waarin zoon zijn zus en moeder bemoedigend toesprak.

 

 

Ondanks het ingetogen afscheid, ondanks dat nabestaanden hier in kleine kring doorheen moeten, valt mij één ding op: de mensen zijn zó dankbaar!. Dankbaar voor alles wat je voor ze doet, voor alles wat nog wél kan en mag. Want als je naar andere landen kijkt, Italië, Spanje, Amerika, dan zie je heel andere taferelen. En ondanks dat je al die lieve nabestaanden niet mag aanraken, ze niet via een aanraking, het geven van een hand, een aai of knuffel kunt troosten, worden ze getroost door alles wat iedereen in het uitvaartwezen nog wél voor ze kan doen en ook doet. En het gaat niet om mij, maar het doet nog altijd goed en geeft je de energie om door te gaan. Om samen te bekijken wát je kunt doen in deze trieste omstandigheden. Er zijn nog steeds mogelijkheden om er iets bijzonders van te maken. Zodat nabestaanden toch, met een wat ander gevoel, toch kunnen terugkijken op een passend afscheid van hun geliefde.

 

 

Ik wens iedereen veel sterkte, een goede gezondheid en de kracht om de RIVM-regels in acht te blijven houden zolang dat nodig is.


Jet
CORONA-VIRUS EN UITVAART

Geplaatst op 17 maart, 2020 om 11:10

U STAAT NIET ALLEEN IN UW VERDRIET

Jet Verberne Uitvaarten blijft u persoonlijk begeleiden en ondersteunen. Desgewenst komen wij nog steeds naar u toe. In het eerste regelgesprek spreken we dan af hoe de verdere contacten zullen verlopen. Natuurlijk kunnen er aansluitend een heleboel dingen via mail of andere digitale kanalen geregeld worden, maar daar waar nodig of wenselijk komen we gewoon nog naar u toe.

Zolang thuis opbaren is toegestaan zullen wij dit desgewenst verzorgen. Ook komen wij dan dagelijks zelf de controle doen.

Samen bekijken we de mogelijkheden wat betreft rouwbezoeken. Er zijn meer mogelijkheden dan de traditionele wijze. Verblijft uw dierbare in een uitvaartcentrum dan houden we ons aan de regels die daar gesteld worden.

Gezien de meeste crematoria momenteel een beperkt aantal gasten toelaten, is het natuurlijk ook een optie om een afscheidsdienst in huiselijke kring te laten plaatsvinden. We bepalen samen, in goed overleg, het aantal gasten. Er zijn echter ook alternatieve opties zoals bijvoorbeeld meekijken via live-streaming of een stille crematie op korte termijn en een meer uitgebreide herdenkingsdienst op een later moment. Als de rust na alle Corona-perikelen is weergekeerd kan iedereen die u wenst daar dan weer bij kan zijn.

Wij voelen met u mee en proberen te denken in mógelijkheden.

Zo blijft het voor u doenlijk piëteitsvol afscheid te nemen van uw dierbare.

Jet Verberne Uitvaarten zal zo lang mogelijk als toegestaan uitvaarten verzorgen, zich houdend aan de richtlijnen van RIVM en alle bevoegde overheden, en respecteert de regels van ondersteunende externe bedrijven, kerken en crematoria. U dient ook zelf een afweging te maken wat betreft risico’s rondom een overlijden. Wij werken volgens de laatste hygiënische voorschriften wat betreft afstand houden en met inzet van desinfectie en beschermende kleding. Hiermee hopen wij een toch al moeilijke tijd zo waardig mogelijk te laten verlopen.

KERST 2019

Geplaatst op 10 december, 2019 om 11:30

MOOI REDACTIONEEL STUK IN WEEKBLAD VOOR NEDERWEERT - WEEK 38

Geplaatst op 19 september, 2019 om 13:20

AFWEZIG OP BRADERIE NEDERWEERT

Geplaatst op 27 juni, 2019 om 0:25

Als gevolg van het overlijden van de schoonmoeder van mijn assistente Mirjam Engelen zal Jet Verberne Uitvaarten aanstaande vrijdag (28 juni) NIET aanwezig zijn op de Zomerbraderie in Nederweert.

Ik wens John, Mirjam en overige familie heel veel sterkte.BEZOEK ONS OP 28 JUNI OF 7 JULI

Geplaatst op 3 juni, 2019 om 13:35


EEN GEDICHT

Geplaatst op 15 april, 2019 om 11:40


'n gedicht

Ik mis je grapjes en verhalen

De dingen die je altijd zei

Je lach, je dikke zoenen

Het is allemaal voorbij

Kon ik nog maar eens met je praten

Of een spelletje met je doen

Hard lachen om een mopje

Weer heel even zoals toen

Ik heb nu alleen nog je foto

Je bent het wel, maar ook weer niet

In gedachten ben je bij me

En zing ik ons lievelingslied

Ik mis je zo…AFSCHEID VAN LEENTJE

Geplaatst op 6 maart, 2019 om 3:15

Leentje leerde ik enkele jaren geleden kennen toen ze, samen met haar kinderen en kleinkinderen afscheid moest nemen van haar man, hun vader en opa. Voor pap wilden de nabestaanden een afscheid buiten, en dat hebben ze ook gehad. Die hele dag regende het, behalve de twee uur die wij nodig hadden om de stoelen droog te maken en de dienst te houden.

.

Leentje was een hele, hele lieve vrouw. Maar helaas,  ook lieve dames ontvallen ons. 

.

Ook dit keer wensten de nabestaanden een afscheid buiten. Dat werd gepland op de binnenplaats van restaurant Sfeer aan de Napoleonsweg in Ittervoort. En weet u? Het was de warmste februaridag ooit. En dat betekende dat we Leentje letterlijk en figuurlijk in het zonnetje konden zetten. ën in de bloemen, waar ze zoveel van hield. Alle gasten hadden één bloem meegebracht met daaraan een boodschap.

Er werden mooie verhalen verteld over Leentjes leven, die tot enkele weken terug volop in het leven stond. Na de ceremonie werd een erehaag gevormd en daar reed de rouwauto met Leentje doorheen. Nadat iedereen haar had uitgezwaaid was er een koffietafel en borrel.

.

Zo zou Leentje het gewild hebben.

.


Complimenten voor de ambiance en de samenwerking met restaurant Sfeer.

Alle gasten brachten één bloem mee. De overige bloemen werden verzorgd door Mirjam Engelen van Jet Verberne Uitvaarten.

EEN PASSEND AFSCHEID

Geplaatst op 6 maart, 2019 om 2:30

Misschien vreemd om te zeggen maar wat was het mooi! Een passend afscheid voor Thieu, een man die dol was op carnaval. Ook al was hij nog zo ziek, hij vroeg zijn vrouw om de carnavalsvlag uit te hangen en het huis te versieren. Alles paste precies bij deze uitvaart. Theiu was thuis, in zijn eigen serre, omringd door zijn gezin. Bij hem zijn steek en een bos bloemen in carnavalskleuren. Op de dag van afscheid zijn we vanuit thuis naar de kerk gelopen met voorop de carnavalsvereniging, daarna Thieu, begeleid door zijn gezin en familie. Een  mooie dienst met veel sprekers en bij het uitgaan een erehaag. De foto's hieronder en bij de reactie van de nabestaanden zeggen meer dan duizend woorden.


Rss_feed